Uncategorized

Det regnade en hel sommar

Vi trodde att taket var tätt, men fick mögelskador uppe i krypvinden!
Inte kul. Jag är ingen vidare hantverkare, så vi blev tvungna att anlita branschfolk. Vi fick den ena offerten efter den andra, den ena dyrare än den andra … Inte kul heller. Man vet ju inte vem man kan lita på, de flesta är ute efter snabba pengar, med utländsk billig arbetskraft (så de kan tjäna ännu mer).

Så kom Gullan över. Hon är vår vänliga kattvakt och granne sen två år tillbaka. Vi flyttade ut på landet i början av pandemin. Vårt fritidshus kändes säkrare – än livet i stan på tunnelbana och i buss. Tillbaka till Gullan, hon är väldigt rutinerad och kan det mesta om praktiska bestyr. ”Ozon”, sa hon, ”pröva med ozon”.

Ja, ni vet, en annan har bara hört talas om ozonhål och ozonsmog i storstäder, så vi hade inte en aning om vad hon pratade om. Skulle vi ställa upp en massa kylskåp däruppe? ”Nej, inte freon, jag menar ozon!”, sa hon och började låta irriterad. Men vi lugnade henne och efter ett tag förstod hon att vi inte anade vad hon pratade om. ”Köp en ozongenerator”, sa hon, ”så fixar jag resten! Nej, förresten, ni kan se till att byta ut de trasiga tegelpannorna och köpa mögeltvätt, så vi kan tvätta bort angreppen. De är inte särskilt stora och har inte hunnit växa till. Efteråt tar vi upp två nya ventilationshål däruppe, så ska ni se att ni klarar er nästa sommar! Förresten en fuktmätare skulle inte skada. Har ni råd kan ni köpa en avfuktare.”

Råd? Klart vi hade råd. Det här skulle gå på en bråkdel av de summor som firmorna begärde. Sagt och gjort – vi litar på Gullan. Så nu har vi tre nya maskiner i hushållet, två nya öppningar för vindsventilation och en granne vi ska vara kattvakt åt i tre månader framöver. Men det bästa av allt: Möglet är borta!

Gullan ska på semester till Australien. Hennes dotter emigrerade för tio år sen, och nu vill hon dit. Torrt och bra, menar hon. Där kör de med bränder i stället för skyfall. Och allt på grund av koldioxidutsläpp, klimatförändringar och en vilsen mänsklighet. Men tack, Gullan, du vet vad det vill säga att vara en god granne!

Comments Off on Det regnade en hel sommar