Andevärlden,  Andlighet,  Energier,  Goda omen,  Spirituellt,  Vidskepelse

Goda omen

Det sades att gå i regnet var ett gott omen men även att sätta på sig klänningen med avigsidan utåt, att möta en sotare, att nysa tre gånger före frukost, plocka upp en penna från gatan, att möta en fårskock, att spilla när man utbringar en skål, hitta en ärtskida med nio ärter, att få en bikupa i present, när en rödhake flugit in i huset, att se ett hölass, en nyckelpiga, en hartass, få önskebenet och att klippa håret när det är oväder.

Andra goda omen var när stearinljusets låga var hög och rak. Detta betydde att ett främling kommer på besök. Att se en spindel spinna var ett gott omen, att se den spinna på eftermiddagen innebar att man skulle på en resa, om man såg den klättra uppåt i sitt nät eller att hitta en spindel på kläderna betydde pengar och goda besked. Att döda en spindel är fortfarande inget gott omen.

Vidskepelse härstammar från forntiden. Detta var tecken från gudarna vilket bland annat siare anammade. En del av deras kunskap har även ingått i folkloren och blev allmän kännedom. Som till exempel att gå under en stege har ansetts som oturligt. Det var den egyptiske guden Osiris som steg upp i himlen med en stege och därför blev också stegar populära och tabubelagda av människorna. Allt för att inte förarga gudarna. Kram//Cassandra