Hälsa

Nyttiga mellanmål

I år har jag blivit väldigt duktig på att äta mellanmål av rena produkter. Syrran berättade för mig, när jag klagade över ICA:s brist på rawfood, att jag skulle undersöka barnmatsavdelningen.

Mycket riktigt fanns där mängder med rena produkter utan tillsatser. Folk är mer försiktiga med sina små telningar, medan de själva tar en öl eller cigarett utan att tveka.

Bland barnmaten fanns bland annat Castus fruktstänger. En fruktstång består mest av dadlar och så någon frukt till, så som polyfenolrika jordgubbar eller blåbär.

Det verkar nyttigt vid första ögonkastet, men när man tänker på att en liten fruktstång på 20 gram innehåller hela 65 kalorier blir intrycket ett annat.

Frukt var stenålderns godis och det var svårt att få tag på, vilket gjorde att vi fick smak för det söta. Det gör att när en påse från Castus öppnas, slinker det lätt ner inte en utan ett par fruktstänger.

Snart är man uppe i en hel del kalorier. Och sockret i frukten är inte nyttigare bara för att det kommer från frukt, även om jag inte tillhör dem som tror att socker är ett gift. Vi mår bra av en lagom mängd kolhydrater.

Så det bästa mellanmålet är kanske inget mellanmål alls. Frukost, lunch och kvällsmat får räcka.

Comments Off on Nyttiga mellanmål